Csokonaisok az Európa-osztályban - 2017

Ahogy az az elmúlt években is történt, két csokonais diák március első hétvégéjén "világjárni" indult, hogy a németországi Bielefeldben, az ottani gimnázium ún.Európa-osztályában töltsön el egy hónapot. 

Kismihók Inez (10.a) és Ledniczky Frigyes (10.a) Bertalan Marlies tanárnő szervezői segítségével kapta meg ezt a lehetőséget s jó reménységgel vagyunk arról, hogy élni is fognak vele. A világjárársról, az ottani élményekről egy naponta frissülő blogban számolnak be, melyet ITT LEHET ELÉRNI!

A diákok ellátásáról a programon belül gondoskodnak, utazásukat iskolánk szervezte és finanszírozta, köszönjük Széll Károly tanár úr segítségét és a Matolcsy család támogatását!

Az Európa-osztályról és az ott megforduló csokonaisokról főszervezőnk, Bertalan Marlies tanárnő írt a legfrissebb, a 2015/2016-os tanévről tudósító iskolai évkönyvbe. Ebből idézünk most:

"Európa-osztály - Anglia (London), Csehország (Prága), Észtország (Parnu), Franciaország (Le Havre), Hollandia (Haarlem), Lengyelország (Krakkó), Olaszország (Verona, Bologna), Oroszország (Nyizsnyij Novgorod)  és Magyarország (Csurgó). 1993 óta szervezi a Bétheli Gimnázium Bielefeldben (Németországban) az Európa-osztályt, melyben a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium immár 20 éve képviselteti magát diákjaival. A kelet-, nyugat- és közép-európai országokból érkező fiatalok (15 – 18 évesek) saját osztályt képeznek – az Európa-osztályt - és együtt tanulnak. Elsősorban a német nyelvtudást fejlesztő órákon, Európa-ismeretek és szociális ismeretek tantárgyon, de a biológia, fizika és kémia tantárgyak átfogó projekteken és ének-zenén is részt vesznek. A vendégfogadók német családok, akiknek a gyermekei szintén a Bétheli Gimnáziumba járnak, és külföldi vendégeiket segítik a beilleszkedésben.

A négy hetes kurzus ideje alatt a bielefeldi városháza által rendezett fogadáson vesznek részt, meglátogatják a német Dr. Oetker gyárat és kirándulnak három napra Berlinbe; két délután segítenek egy óvodában, idősek otthonában, kórházban vagy egy fogyatékkal élő embereket ellátó intézményben, ezt szabadon lehet választani. A diákok az iskola által szervezett elfoglaltságok mellett a német családok programjaiban is részt vesznek.

A sok pozitív visszajelzés diákjainktól, akiknek ily módon lehetősége nyílt kapcsolatot és barátságokat szőni más európai fiatalokkal, továbbra is lelkesít minket Csokonaisokat arra, hogy diákjainkat kiküldjük a nagyvilágba. A jó német nyelvtudás mellett feltétel a nyitottság, a kíváncsiság más kultúrák felé és az elfogadó magatartás."