Az Év Tanárának választott Kiss Jánosné laudációja

Kiss Jánosné Ibi nénit iskolánk nevelőtestülete az Év tanárának választotta meg 2016-ban. A 2016. december 7-én, a csurgói református templomban tartott ünnepélyes díjátadón Kovács József igazgató méltatta a díjazottat. A laudáció szövegét közöljük:
"Kiss Jánosné, Bódis Ibolya tanító méltatása következik az alábbiakban, de talán senki sem sértődik meg, ha innentől kezdve úgy szólítom, ahogyan mindannyian ismerjük, szeretjük és szólítjuk. Ibi néni, ezen a néven ismert ő közöttünk, és akit így szólítanak, aki egész felnőtt életét az iskolásai között töltötte, ezt a megszólítást a legmagasabb rangú kitüntetésként viselheti. Most azért köszöntöm, mert a 2016-os év Év tanárának választotta az iskola, de tudom, hogy neki a legnagyobb kitüntetés mindig is a diákjai és a szülők szeretete, a kollégák ragaszkodása volt és marad. Külön öröm, hogy személyében iskolánk öregdiákját is köszönthetjük!
Ibi néni valóban egész felnőtt életét a tanítványai között töltötte, hiszen amikor 1975-ben leérettségizett máris munkát vállalt a kutasi általános iskolában, s ezzel párhuzamosan végezte a tanítóképző főiskolát. 1978 és 1982 között hiányzott csak a tanári létszámból: igazolt hiányzás volt, gyermekei születtek, akik azóta már kirepültek, családot alapítottak és legújabban unokákkal örvendeztetik meg Ibi nénit. Sok küzdelmes év, sok nehéz munka és sok-sok áldozat mellett sok öröm is volt pályáján, mert panasz helyett mindig a mások megerősítése, felemelése volt válasza a kihívásokra.
1982-ig Kutason, majd 1982-től 1997-ig Somogyszobon, illetve a bolhási tagintézményben tanított és lett közben ugyanott igazgató is. Amikor az intézmény 1997-ben megszűnt, Belegre került, ahol 2005-ig tanított. 2005-ben érkezett ide, közénk, hogy elkezdje nevelni, tanítani az első kisiskolás csapatát, akik közül most – 12 év elteltével - sokakkal együtt ünnepelt a szalagavatón. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben osztályfőnökként, szakkörvezetőként, mentorként, programszervezőként, a gyerekek ügyes-bajos dolgainak intézőjeként, a Kisiskola élő lelkiismereteként példamutató módon végzi feladatát, s már most érezzük, hogy amikor elköszön majd tőlünk, hogy jól megérdemelt nyugdíjas éveit elkezdje, nagyon, de nagyon nehéz lesz elképzelni nélküle az iskolát. Amikor 2009-ben egy beszélgetésben megkérdeztem tőle, hogy miért választotta ezt a hivatást, ő először nem válaszolt. Úgy tűnt mint aki nem érti a kérdést. Aztán a válaszból kiderült számomra, hogy nagyon is érti a kérdést, megérteni nem tudja. Mert Ibi néni szerint elképzelhetetlen volt, hogy mást válasszon. Neki élete a tanítás, mindene a gyermek, és erről most már generációk tanúskodnak, akiket írni,olvasni, számolni tanított, akik becsületességet, munkaszeretetet, egymás elfogadását, a krisztusi utat tanulhatták tőle. Ők köszöntik most elsősorban és megtiszteltetés, hogy velük együtt mi is azt mondhatjuk: gratulálunk Ibi néni és mindazt, amit a rád bízottakért tettél nagyon köszönjük!  (És ha lehet, ne távolodj el majd nagyon tőlünk!:) "