Iskolánkban is bemutatta új számát a Somogy folyóirat

Iskolánk könyvtára volt a helyszíne a Somogy folyóirat legújabb száma bemutatójának. A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság által kiadott lap irodalmi, történeti munkákat közöl és több évtizedes múltra tekint vissza. Beszámoló a könyvtár oldalán, ITT elérhető. A cikk folytatásában Kovács József igazgató köszöntője olvasható..

"Megköszönve diákjaink előadását az intézmény nevében köszöntöm tisztelettel a főszerkesztő urat, elnök urat és a szerzőket, illetve  a megjelenteket. Ehhez két idézetet hívok segítségül, az egyik a Szentírásból való, a másik pedig egy órisplakátról.
Péter apostol első leveléből, a 4.fejezetből így szól Isten igéje: „Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai.” Ez az ige elsőként az akkori gyülekezetek tagjainak, a kegyelmi ajándékok átvevőinek és továbbadóinak szól, de egyértelmű és hangsúlyos üzenet lehet a mi számunkra is. Két dolog különösen is: mindenki kapott valamilyen ajándékot, és ajándék sokféle van. A sokszínűség isteni akarat. A sokféleség ezért akkor és azóta is érték. Mi, sokszor kihangsúlyozott keresztény/keresztyén magyarok, ha ezt komolyan vesszük, akkor ezekkel a z ajándékokkal szolgálnunk kell. Sokszorozzuk, adjuk tovább, mutassuk fel. A sokféleség maga is ajándék, mert, ha az Isten kegyelmére igaz, igaz kell legyen világi, hétköznapi értelemben is. Miért hoztam ezt így szóba? Mert jelen pillanatban Magyarországon kiemelt ünnep egy folyóirat lapszámának megjelenése, és nem tudható, hogy bizonyos idő elteltével lesz e részünk ennyi ünnepben, lesz-e, marad-e az a sokféle szín a folyóirat kultúrában. Tudom, mert olvasó ember vagyok, hogy létük veszélyben van. Pedig a sokszínűség, a sokféleség hatalmas érték!
Azt is tudom, iskolában élő dolgozó emberként, hogy a diákok nevelésében, a szülőkkel való együtt munkálkodásban, nagy szavakkal: a mai magyar társadalomban milyen nagy szükség van a szépre, a jóra, az igazra. És ehhez az is kell, hogy legyenek ennek fórumai. Várom azt az időt, amikor a Somogy folyóirat és többi is teljes támogatottságot élvez majd, azt az időt, amikor nem lesz vita tárgya, hogy szükség van e ennyi és ennyiféle folyóiratra. 
Itt van a helye az előbb említett óriásplakát szövegét megemlítenem. Sokfelé olvashatjuk ezt a leleményes mondatot: „Üzenjünk Brüsszelnek..”. Nyilván szavakkal van tervezve ez az üzenés. Mi pedagógusok viszont nagyon jól ismerjük annak a tanmondatnak az igazságát, hogy „a diák nem mindig hallja, amit mondasz, mert azt figyeli, amit csinálsz”!
Üzenjünk Brüsszelnek, egyetértek ezzel. Azért is, mert mást sem teszünk, mint üzenünk: a hozzáállásunkkal, a munkánkkal, a szellemi életünkkel, és ebben benne van a folyóiratok élete is, a kultúra helyzete is. Mindennél kifejezőbb üzenet ez. (Különösen, ha meggondoljuk, hogy éppen mi tervezzük megvédeni a keresztény Európát.)
Ezek okán én ünneplek most és pedagógusként, lelkészként, de olvasóként is köszönöm, hogy van ez lap! Köszönök benne minden verset, tanulmányt és grafikát, azokat is, amelyek nem tetszenek, vagy amelyekkel nem értek egyet. Az Isten kegyelmi ajándékai sokfélék, az ajándékok is sokfélék, a folyóiratok is sokfélék és ez jó. És szolgálnunk kell velük. Bárcsak az lenne a legegyértelműbb üzenetünk, hogy a tetteinkkel mutatjuk meg milyen fontos nekünk a szép, a jó, és az igaz.
Isten éltesse a Somogy folyóiratot!"

(Elhangzott a Somogy folyóirat lapszám-bemutatóján, a Csokonai Református Gimnázium könyvtárában, 2016. május 25-én.)