Egyházi és világi őrállók voltak vendégeink az irodalmi sorozatban

Ft. Steinbach József püspök úr, Nt. Nagy Csaba esperes úr és Nt. Szászfalvi László református lelkész, országgyűlési képviselő voltak vendégeink április 21-én, az "Isten Isten. Virág a virág" című, a kortárs istenes irodalom köré szervezett sorozatunk legutóbbi beszélgetésén. A program egyben nyilvános tévéfelvétel is volt, a vendégek a közönség és a Csurgó TV kamerája előtt beszéltek őszintén olvasásról, szerzőkről, könyvekről, de sok, eddig biztosan nem tudott dolog is kiderült.  

KÉPEK a beszélgetésről ITT!

Az olvasás, a könyvek megszeretése idejének felidézésével indult  a beszélgetés, hogy benne elhangozzanak a szülők, nagyszülők mellett volt kedves tanárok nevei is, majd sok-sok szerző felsorolásával lett teljes a három vendég visszaemlékezése. Abban mindhárman egyetértettek (szülőként, nagyszülőként is),hogy a mesék, a történetek, a családi közös olvasások nagyon fontosak és megőrzendőek.

Majd szóba került az olvasás mellett az írás, az alkotás is, hiszen felelős egyházi, vagy világi "őrállóként" a mindennapi megszólalások előkészületei nem csak a Bibliával, hanem különböző, ahhoz kapcsolódó, vagy éppen nagyon is távol álló olvasmányélményekkel, tapasztalatokkal lesznek teljesek. Ahogy az irodalmárok az ihletről, úgy beszéltek vendégeink az Isten Szentlelkének megtermékenyítő munkájáról. 

A "komoly"kérdések és fontos nevek (felsorolni nehéz, de többek között: Ady, József Attila, Áprily, Fekete István, Dosztojevszkij, Csajkovszkij, Bach) mellett megtudhattuk, hogy az autóban néha modern könnyűzene szól, a kedves szerzők rangsorában előkelő helyen áll Rejtő Jenő is (aki sokszor kifejezetten nem könnyű olvasmány) és hogy az emberről fontos dolgokat lehet megtudni például az épp nemrég megjelent Verslavina című kötetből is.