"Sokféle karaktert kipróbálni.." - beszélgetés Telkes Beátával, egy (pesti) csokonais színjátszóval

A budapesti Zugszínház Egyesület diákszínjátszó műhelyébe pályázott és az elmúlt hónapokban szombatonként ott gyakorolt, készült Telkes Beáta 11.a osztályos diákunk. A tavalyi év "Év diákja" rendszeresen szerepel iskolai programokon, benne van a Versújraírós csoportban is, emellett verseivel, egyéb írásaival számos sikert ért már el, azonban ez a munkája más miatt különleges. Bea március 30-án Jean Cocteau Elveszett éden című darabjában szerepel majd, amit mindenkinek szeretettel ajánlunk, addig is egy gyors interjúban mesél a részletekről.
csvmrg.hu: Mutassa be nekünk ezt a programot és mondja el, hogy honnan szerzett róla értesülést, illetve mi vonzotta benne!
Telkes Beáta: Az igazgató úr hívta fel a figyelmemet a Zugszínház "Tehetséggondozó Előadóművèszeti Műhely középiskolásoknak" elnevezésű programjára. Mivel óvodás korom óta szívesen szerepelek különböző rendezvényeken, ezért gondoltam, hogy jelentkezem én is. A színjátszásban lehetőségem van más emberek "bőrébe bújni", sokféle karaktert kipróbálni.

csvmrg.hu: Hogyan lehetett bekerülni és mennyi plusz elfoglaltságot jelentett a részvétel? 
TB: A programba való bekerülés feltétele egy szabadon választott és egy kötelező vers elmondása volt, illetve adott témához 20 soros vers írása. A bekerülésről Hollós Péter és Hollós Gábor színművész-rendezők döntöttek az első találkozón. A programban való részvétel januártól minden szombati napot érintett, alkalmanként 4 órás foglalkozások voltak a Szív Kamaraszínházban.

csvmrg.hu: Milyen feladatok, gyakorlatok vannak, mik a kedvencei? 
TB: A gyakorlatok között zenés improvizációk, verstani gyakorlatok, beszéd- és helyzetgyakorlat, asszociációs játékok voltak, illetve a dráma próbái. Az én kedvenceim a versírós feladatok voltak, illetve ahol a saját értelmezésem alapján kellett előadni egy-egy irodalmi alkotást. Az is tetszett, hogy folyamatosan értékeltek, javítottak bennünket és állandó feladat volt az önértékelés is.

csvmrg.hu: Mikor lesz a bemutató, hol és mikor láthatjuk a darabot?
TB: A bemutató március 30-án lesz a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban a Diákszínjátszó Fesztivál keretében. A további előadások pontos időpontjáról még nem tudok, de biztosan lesznek még előadások.

csvmrg.hu: Vannak-e hasonló tervei a jövőben?
TB: Nagyon örülök hogy részese lehettem ennek a programnak! Szívesen részt veszek máskor is ilyesmiben, de akárhogy is alakul a jövő, nagyszerű élményt jelentett számomra!